Informatie

De Hoogfrequent lasmachine


De Hoogfrequent lasmachine
De Hoogfrequent lasmachine bestaat uit twee delen: de Hoogfrequent generator en de laspers.

De Hoogfrequent generator
De Hoogfrequent generator ontwikkelt het Hoogfrequent veld met een frequentie van 27.12 MHz en levert een vermogen afhankelijk van de toepassing van 500 Watt tot 60 kW. Tot 2 kW gebruikt men halfgeleiders in de generatoren, maar voor hogere vermogens wordt nog steeds gebruikt gemaakt van een oscillatorbuis.

De Hoogfrequent laspers
Op of in de laspers wordt het te lassen materiaal gelegd. In de laspers zijn twee elektroden aanwezig met een dubbele functie: overdracht van de Hoogfrequent energie aan het materiaal en het samenpersen van de twee laagjes materiaal.

Meestal dient de tafel van de laspers als onderelektrode. Deze tafel is geaard en kan zonder bezwaar worden aangeraakt. Onder de perskop van de laspers wordt de bovenelektrode aangebracht in de vorm van de gewenste lasnaad. Aan deze bovenelektrode (kortweg elektrode genoemd) wordt de Hoogfrequent energie door de Hoogfrequent generator toegevoerd.

Er zijn een groot aantal verschillende Hoogfrequent lasmachines beschikbaar, welke voor diverse toepassingen geoptimaliseerd zijn.